20 Aralık 2010 Pazartesi

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un 74. ölüm yıldönümü

Mehmet Akif Ersoy Doğum Günü

Çorum'un Osmancık ilçesinde Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un 74. ölüm yıldönümü nedeniyle "Yaşayan Mehmet Akif" konulu bir konfera
Çorum'un Osmancık ilçesinde Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un 74. ölüm yıldönümü nedeniyle "Yaşayan Mehmet Akif" konulu bir konferans düzenlendi.


Osmancık Belediyesi ve Dil ve Edebiyat Derneği işbirliğinde düzenlenen konferansa Türkiye Yazarlar Birliği Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Doğan konuşmacı olarak katıldı. Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkanı Kazım Sekili açılış konuşmasında, "Mehmet Akif'i anmak; bu topraklarda yaşayan insanlar olarak hepimizin vefa borcudur. Aslında onu anlamak, anmaktan daha önemlidir. Akif'i anlamak; çileyi, ıstırabı ve aşkı anlamaktır. Çanakkale ruhunu, şehidi, şahadeti anlamaktır. Sorumluluğu, mücadeleyi,

vatanseverliği anlamaktır. Akif'i anlamak; onurlu, erdemli ve ahlak abidesi bir yaşamı anlamaktır. Akif'i anlamak dava adamlığını ve bir davaya adanmışlığı anlamaktır. Bu duygularla konferansımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum ve tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı da Osmancık Belediyesi olarak bütün sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde Osmancık'ın kültür hayatına katkı sağlayacak etkinliklere destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Mütevelli Heyeti Başkanı Yazar Mehmet Doğan ise Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un öğrencilik hayatından, milli mücadele dönemi ve vefatına kadar yaşamı, çalışmaları ve ülke için verdiği mücadele üzerine açıklamalar yaptı. Doğan, Mehmet Akif'in ömrü boyunca Türk milletine, İslamiyet'e ve insanlığa büyük hizmetler yaptığını belirterek, "İnsanların bir normal hayatta olduğu zaman yaşaması vardır. Bir de insanların arasında değilken yaşaması vardır. İşte toplumun benliğine yerleşmiş

bir Mehmet Akif halen aramızdadır, yaşamaktadır. Biliyoruz ki; Mehmet Akif yeryüzünde, Türkiye'de değil dünyanın hiçbir yerinde hiçbir şaire nasip olmamış, kısmet olmamış bir mazhariyete sahiptir. Yeryüzünde Mehmet Akif, adeta her gün anılır" diye konuştu.

Konferans sonrasında okurlarına kitabını imzalayan Doğan'a, Belediye Başkanı Bekir Yazıcı tarafından plaket verildi.

Osmancık Belediye Şehir Tiyatrosu'nda düzenlenen konferansı Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Milli Eğitim Müdürü Atilla Çağlar, Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Kazım Sekili ve dernek üyeleri ile vatandaşlar dinledi.

Mehmet Akif Ersoy'un Eserleri:
   1. Kitap: Safahat (1911) - 44 manzume içerir. Siyasal olaylar, mistik duygular, dünyevi görevlerden bahsedilir.
   2. Kitap: Süleymaniye Kürsüsünde (1912) - Süleymaniye Camisi'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, kürsüde Seyyah Abdürreşit İbrahim'in konuşturulduğu uzun bir bölümle devam eder.
   3. Kitap: Hakkın Sesleri (1913) - Topluma İslami mesajı yaymaya çalışan on manzumedir. Ateizme, ırkçılığa, umutsuzluğa çatılmaktadır.
   4. Kitap: Fatih Kürsüsünde (1914) - Fatih Camisi'ne giden iki kişinin söyleşileri ile başlar, vaizin uzun konuşması ile devam eder. Tembellik, irtica (gericilik), batı taklitçiliği eleştirilir.
   5. Kitap: Hatıralar (1917) - Âkif'in gezdiği yerdeki izlenimleri ve toplumsal felaketler karşısında Allah'a yakarışını içerir.
   6. Kitap: Asım (1924) - Hocazade ile Köse İmam arasındaki konuşmalar şeklinde tasarlanmış tek parça eserdir. Eğitim-öğretim, ırkçılık, savaş vurgunculuğu, batıcılık, gibi pek çok konudan bahseder.
   7. Kitap: Gölgesada (1933) - 1918-1933 arasında yazılmış 41 adet manzumeyi içerir. Herbiri, yazıldıkları dönemin izlerini taşır. Üç tanesi ayet yorumu şeklindedir.
   8. Kitap: Safahat (Toplu Basım) (ilki 1943) - 6 Safahatı'ı bir araya getirir. 1943'teki toplu basımının sonuna Âkif'in hayattayken basılmamış şiirlerini içeren Damadı Ömer Rıza Doğrul tarafından bir araya getirilmiş 16 manzumeden ibaret Son Safahat başlıklı bölüm EKLENMİŞTİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder