15 Ağustos 2010 Pazar

Windows 8'den ilk bilgiler

Geçen hafta ortaya çıkan resmi olmayan Windows 8 işletim sistemi sunumu internet sitelerine düştü. Bu sunuda Microsoft firmasının üreteceği yeni işletim sistemi hakkında bazı bilgiler de vardı.

Bu sunudan firmanın genel olarak yeni işletim sisteminden ne beklediği anlaşılıyor. Bloglara yansıyan (ve kısmen microsoft'un sansürüne de uğrayan) sunumda yer alan yeniliklere bakarsak;
  • Bu sürüm ile birlikte bazı dizüstü bilgisayarlar ile gelen yüz tanıma sistemi standartlaşacak. Ve kamerası olan bütün bilgisayar kullanıcaları -şifre ezberleme gereksinimi olmadan- bu özelliği rahatça kullanabilecek.
  • Yine bir başka yenilik olarak şu an dizüstü bilgisayarlarla sunulan sistem kurtarma özelliğinin yazılımsal olarak bu sürümde kullanılması. Virüsler ve sistemde oluşan bazı diğer sıkıntılar kullanıcının artık veri kaybetmesine veya sürekli format atılmasına karşı gelecek. Bu tür durumlarda bilgisara bir reset atmak problemlerin giderilmesi için yeterli olacak.

  • Microsoft, yeni işletim sistemi ile birlikte kullanıcılar için çevrim içi bir program mağazası sunacak. Bu konuda kendine Apple'ı örnek alan firma buradan programları ve ayarları kolayca satabilecek.
  • Ayrıca Windows 7'ye yetiştirilemeyen çoklu monitör desteği de bu sürümde kendine yer bulurken, açılımı hızlandırma (şu an ortalama 30-40 sn olan süre 10-15 sn gibi hedefleniyormuş), arayüzün azami kullanım kolaylığı ve 128-bit'i de destekleyebileceği firmanın hedefleri arasındaymış.
Windows 8 işletim sisteminin hazırlanması ve deneme süreci baz alındığında en erken 2011'in sonu veya 2012 ortalarında kullanıcılara ulaşabileceği düşünülüyor. Windows 8 (ya da kod adı her neyse)'in 7 gibi çok başarılımı olacağı yoksa vista gibi hayal kırıklığı mı yaşatacağını zamanla öğreneceğiz.
Bu makale yazılırken windows 8 haberleri sitesi, gizmodo, electronista ve şuradan faydalanılmıştır.

Kaynak : http://www.bildirgec.org/yazi/windows-8-den-ilk-bilgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder