15 Eylül 2010 Çarşamba

"Mercimeği Firina Vermek !!!" Deyimi Ne Anlama Gelir

Deyimin kullanıldığı söz gelişi;

Birbirlerini yeni gorup sevmeye baslamıs iki genc, bulusmaları sıklastırıp muhabbeti koyulastırdıkları zaman, etrafı unuturlar, ise bunlara, mercimegi fırına vermisler denir.

Orta Anadolu nun pek cok sehir ve kasabasında mahalle fırınları vardır. Bu fırınları kadınlar calıstırırlar. Evlerde dort kulplu buyuk teknelerde hamurlar yogurulur, her evin nufusuna gore haftalık ekmek yapılırdı. Aksam olunca bu fırınlara evlerden comlekler, buyuk tencereler, guvecler ve benzeri kaplar icinde , keskek, iskembe, paca, nohutlu et, mercimekli et gibi, pismeleri uzun suren ve kuvvetli ates isteyen yiyecekler gonderilir, sabaha kadar guzelce piserdi. Sabahleyin herkes fırına kosar, aksamdan koydukları keskek veya etleri, mercimekleri alıp sofrasına getirirdi.

Mahallenin birisinde genc bir kız, komsularından yakısıklı bir delikanlıya asık olur. Delikanlı da kıza tutulur. Fakat muhit kucuk, etraf dedikoducu oldugundan bir turlu bulusup rahat konusamazlar.

Kızcagız sokaga cıkmaya bahane olsun diye, aksamuzeri olunca , fırına paca koyalım, mercimek koyalım, keskek koyalım diye annesine yalvarır. Anasının gonlunu edince, mercimek comlegini kaptıgı gibi aksamın alaca karanlıgında evden cıkar. Tenha bir kosede bekleyen oğlanla bulusur, hasret giderirmis.

Yine bir aksam ustu, iki asık o kadar muhabbete dalmıslar ki, mercimek comlegini kızın omuzundan alan delikanlı, kızla beraber fırının kapısına kadar gelmis. Bu durumu goren icerdeki kadınlar gulusmusler ve ertesi gun de dedikodu almıs yurumus.

Fatmanım, huuu.. duydun mu ayol, Zeynep'le Hasan dun aksam ustu mercimegi birlikte fırına vermisler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder